![](/media/lib/35/ares-8f124102d8238c3362a1c2268176938d.jpg)
Plany Aresa zatwierdzone
12 września 2008, 11:00Dwudziestu czterech inżynierów NASA podpisało się pod planami rakiety Ares I, wstępnie dopuszczając je do realizacji. To najważniejszy krok w rozwoju Ares I - stwierdził Rick Gilbrech z Exploration Systems Mission Directorate.
![](/media/lib/229/n-cegla-z-zaprawa-7aefa9d021cf336c42815a49d7f114c3.jpg)
W Chinach odkryto rzadki grobowiec w kształcie żółwia
8 października 2015, 12:32Kopiąc w kwietniu br. fundamenty pod budowę swojego domu, mieszkaniec wioski Shangzhuang w prowincji Shanxi w Chinach odkrył rzadki ceglany grobowiec w kształcie żółwia sprzed ok. 800 lat.
![](/media/lib/538/n-jezeuropejski-f828ef1fab454a8fb8d912697173373a.jpg)
W Danii znaleziono najstarszego jeża europejskiego
15 lutego 2023, 13:22Jeże to jedne z najbardziej lubianych zwierząt. Mimo tego, że cieszą się sympatią ludzi, ich populacja spada właśnie z powodu działalności człowieka. Giną po spożyciu zatrutych przez człowieka ślimaków, są zabijane na drogach, giną w zimie gdy z hibernacji wybudzą je noworoczne fajerwerki, ich populacja spada, gdy w wysprzątanych i krótko wykoszonych działkach i ogrodach nie mogą znaleźć schronienia.
Chinom kończą się adresy internetowe
1 października 2008, 10:29Li Kai, odpowiedzialny za pulę adresów IP w Chińskim Centrum Informacji nt. Internetu, apeluje o jak najszybsze przechodzenie na protokół IPv6. Podczas specjalnej konferencji Li Kai stwierdził, że chińska pula adresów IPv4 skończy się za 830 dni.
![](/media/lib/231/n-lead-lead-2010-121cfa17c9a1cfde9fa76d03196ff05d.jpg)
LHC zakończył tegoroczne zderzenia protonów
4 listopada 2015, 11:35Wielki Zderzacz Hadronów zakończył tegoroczne eksperymenty z użyciem protonów. W 2015 roku w akceleratorze doszło do około 400 bilionów kolizji. Teraz inżynierowie z CERN-u przygotowują Zderzacz do przeprowadzania kolizji jonów ołowiu
![](/media/lib/544/n-weddela-a0099c7abeb680e5b9b5f261f513bf08.jpg)
Cyrkulacja głębinowa może znacznie spowolnić. Ocean czekają wielowiekowe niekorzystne zmiany
3 kwietnia 2023, 09:50W ciągu najbliższych trzech dekad cyrkulacja antarktyczna może spowolnić o ponad 40%, stwierdzają naukowcy z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii. Taka zmiana będzie niosła ze sobą poważne konsekwencje dla oceanów i klimatu.
![](/media/lib/24/1204535201_236732-89bc206997d7d28177cd77fda3afe4bb.jpeg)
Zalali robaka... dla dobra nauki!
25 października 2008, 22:59Naukowcy z miasta Beatlesów postanowili zalać robaka, czyli... zbadać tolerancję nicieni na alkohol. Ich badania pozwolą na poszerzenie naszej wiedzy o możliwych przyczynach alkoholizmu u ludzi.
Q-carbon, nowa faza węgla
7 grudnia 2015, 11:54Na Uniwersytecie Stanowym Karoliny Północnej odkryto kolejną - po graficie i diamencie - fazę stałego węgla, nazwaną Q-carbon. Naukowcy opracowali też technikę, dzięki której można wykorzystać Q-carbon do tworzenia w temperaturze pokojowej i przy ciśnieniu atmosferycznym struktur podobnych do diamentów.
![](/media/lib/549/n-odtruwaniealkoholowe1-9bdcd641396641813da24fd7f43a1385.jpg)
Odtruwanie alkoholowe w domu ‒ szybkie i skuteczne rozwiązanie problemu poimprezowego kaca
10 maja 2023, 21:38Każdy z nas pewnie zna ten nieprzyjemny, męczący i nierzadko bolesny stan, który pojawia się po spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu. Mowa tu oczywiście o kacu ‒ powszechnym zjawisku, z którym zmagają się miliony ludzi na całym świecie. Niektórzy próbują przeczekać ten okres, inni z kolei sięgają po różne domowe sposoby na złagodzenie objawów, ale co zrobić, gdy kac jest tak silny, że uniemożliwia normalne funkcjonowanie? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująco prosta ‒ wystarczy skorzystać z odtruwania alkoholowego! W poniższym artykule tłumaczymy na czym dokładnie polega ta metoda oraz dlaczego jest tak skuteczna. Dla osób poszukujących szybkiej pomocy mamy także ważną informację, jak skorzystać z odtruwania alkoholowego w domu, biurze, a nawet w pokoju hotelowym!
![](/media/lib/39/jedzenie-toskania-79f1aed9bd99af3b1f2252cf3103222e.jpg)
Kraina jedzeniem słynąca
28 listopada 2008, 09:43Twierdzenie, że podawanie jedzenia to sztuka, jest truizmem. Może jednak chodzić o estetyczne ułożenie potrawy na talerzu czy półmisku lub o coś jeszcze bardziej twórczego - o trójwymiarowe pejzaże konstruowane w całości z produktów żywnościowych.